5 Dure Wereldbeker Feiten

Gepubliceerd in El Pais, 29 Juni 2018.

Nu het wereldkampioenschap in Rusland aan de gang is, zijn alle ogen gericht op het evenement. Tot nu toe zijn er verrassingen geweest (Argentinië en Duitsland om er een paar te noemen), maar velen zullen het erover eens zijn dat het evenement leuk is. Na jaren van voorbereiding kan Rusland eindelijk rustig ademen en genieten van de vruchten van hun arbeid. Met dat in mijn hoofd besloot ik een paar interessante economische feiten op te sommen over wat er nodig is om een dergelijk evenement te organiseren.

 

  1. De kosten van het hosten van het evenement lijken te stijgen. Het feit dat het duur is om het WK te houden, zou slechts voor een aantal mensen een verrassing moeten zijn, maar het is nog steeds verbijsterend om te zien hoeveel het kost. Rusland heeft ongeveer $ 14 miljard dollar uitgegeven om het evenement van dit jaar te organiseren, waarbij Brazilië meer dan $ 15 miljard uitgaf voor het WK in 2014. Dit is aanzienlijk meer dan wat Zuid-Afrika ($ 4 miljard) in 2010 en Duitsland ($ 6 miljard) in 2006 heeft betaald. Het geld wordt besteed aan dingen zoals woningen, transport en stadions. De stijgende kosten kunnen resulteren in meer gezamenlijke biedingen, zoals het winnende bod voor 2026, waarmee onlangs Mexico, Canada en de Verenigde Staten gastheer werden voor het evenement.
  2. FIFA richt zich op levensvatbaarheid op lange termijn bij het bepalen van stadionparameters. Wanneer gastlanden plannen maken voor het bouwen of renoveren van stadions voor het evenement, staat de FIFA erop dat de stadions financieel haalbaar kunnen zijn lang nadat het evenement voorbij is. Dit probeert een soortgelijke situatie met de Olympische Spelen te voorkomen als faciliteiten bijna verlaten worden zodra de spelen voorbij zijn. Voetbal is de meest populaire sport ter wereld, dus het is veel gemakkelijker om in de toekomst een stadion te gebruiken dan een zwembad of schaatscentrum dat duizenden toeschouwers kan herbergen. Landen hebben ook de mogelijkheid om slechts 8 stadions voor het evenement te gebruiken.
  3. FIFA betaalt de rekening voor het evenement. Alle operationele kosten voor het evenement worden rechtstreeks door de FIFA betaald. Dit komt neer op ongeveer $ 2 miljard dollar, waarbij ongeveer 25% wordt gereserveerd voor prijzengeld. Dit wordt betaald door de tv-rechten van het evenement te verkopen. Alle kosten die indirect verband houden met het WK, zoals infrastructuur, moeten worden betaald door de gaststad.
  4. Het selectieproces is sterk veranderd sinds het 2026-bod. De kosten om te bieden voor de afgelopen twee wereldbekers hadden een aantal onverwachte uitgaven zoals blijkt uit de controverse rond de laatste twee biedingen voor de Wereldbeker 2018 en 2022. Engelse vertegenwoordigers beweerden dat ze werden benaderd door leden van het uitvoerend comité die om steekpenningen smeekten voor hun stem, een groot onderzoek bij de FIFA begonnen en een nieuw stemproces in gang zetten dat elke natie het recht geeft om te stemmen in plaats van slechts enkelen in het directiecomité.
  5. Het financiële voordeel van het hosten van het WK is gemengd. Terwijl de organisatoren snel beweren dat de kosten gunstig zijn voor de langetermijneconomie van de landen, wordt de claim vaak ter discussie gesteld. Hoewel het land een lichte boost krijgt in de twee jaar voorafgaand aan het evenement en het jaar zelf, zien veel landen een dip in groei in de twee jaar na het evenement.
Over Matthew Glezos 420 Artikelen
Marthew is Canadees en heeft een Master in Bedrijfsmanagement. Hij heeft internationale ervaring in marketing en strategie, en sterke interesse in technologie en combineert die met de zakelijke kant.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*