Apple’s problemen met ontwikkelingslanden

Waarom India geen iPhones koopt

Gepubliceerd in El Pais, 31 Juli 2018.

Als het gaat om de bestverkopende smartphones, denk ik altijd aan de iPhone. Wat je mening ook is, je kunt de populariteit ervan niet ontkennen, mensen staan dagen in de rij, maken veel financiële offers om de telefoon te kopen en voor degenen die het nieuwste model niet kunnen betalen, zijn ze wanhopig om op zijn minst een gebruikt exemplaar te krijgen, zelfs als het een paar jaar oud. Misschien verrast het je dan ook dat dit niet overal ter wereld het geval is, met name in India, waar de iPhone slecht blijft verkopen. Niet alleen is de telefoon niet op de eerste plaats, deze is zelfs niet in de top 5.

De reden hiervoor zal niemand verrassen. De meest populaire telefoons op de markt verkopen voor grofweg $ 150, elke telefoon die ongeveer $ 450 kost wordt beschouwd als een premium-model, natuurlijk heeft de iPhone X dit zeker overtroffen, alleen het budget iPhone SE, geprijsd op $ 380 komt daaronder en is nog steeds ver boven de gemiddelde prijs. Prijs is echter niet de enige reden. Veel consumenten in India negeren het merk en richten zich uitsluitend op specificaties, als ‘Phone A’ 8 gb ram heeft bij $ 200, waarom zou u een SE kopen als deze slechts 3 gb heeft?

Nu heeft Apple altijd een bedrijfsmodel gehad met een voorkeur voor marge over volume, waarbij ze hun telefoons tot wel 45% boven de kosten verkochten en dat is niet noodzakelijk iets dat moet worden gewijzigd, aangezien hun telefoons elders in de wereld heel goed verkopen. Het is een feit dat als Apple het goed zou willen doen in India, zij hun bedrijfsmodel volledig moet aanpassen, met telefoons die vergelijkbaar zijn in prijs met budgettelefoons en functies bieden zoals uitbreidbare opslag, iets dat Apple nog nooit heeft gedaan.

Natuurlijk is dit het geval in veel ontwikkelingslanden, omdat velen zich eenvoudig geen premium-model kunnen veroorloven en in plaats daarvan op goedkopere opties overgaan. Maar wat India bijzonder maakt, is dat het als een van de grootste markten ter wereld wordt beschouwd en dat het zelfs een klein marktaandeel big business betekent. Apple geeft natuurlijk niet op en heeft zich herhaaldelijk ingespannen om hun marktaandeel te vergroten en zelfs de productie van de iPhone 6, een 4-jarig model dat niet langer beschikbaar is in de rest van de wereld, in het geheim te hervatten. Een deel ervan heeft geholpen, maar lang niet zoveel als ze zouden willen.

Het lijkt erop dat Apple zich nu op een kruispunt bevindt, blijven ze de ontwikkelingslanden buitensluiten door hun telefoons buiten bereik te houden, of omarmen ze hen door andere ontwikkelaars te volgen door goedkopere, aanpasbare telefoons te maken. Als ik hun geschiedenis ken, vermoed ik de eerste, maar om een markt als India op te geven, zullen ze zeker op zijn minst over het laatste nadenken.

Over Matthew Glezos 420 Artikelen
Marthew is Canadees en heeft een Master in Bedrijfsmanagement. Hij heeft internationale ervaring in marketing en strategie, en sterke interesse in technologie en combineert die met de zakelijke kant.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*