De economie van scheidingen en huwelijken

Een gezond huwelijke maakt de financiën eenvoudiger

Gepubliceerd in El Pais, 28 Juli 2018.

In 2015 waren er 4,3 huwelijken en 1,9 echtscheidingen per duizend mensen in 28 landen van de Europese Unie. Een andere statistiek zegt dat een op de drie huwelijken eindigt in een scheiding. Bovendien is tussen 1965 en 2005 het aantal mensen dat trouwde met 45% gedaald. In de afgelopen 50 jaar hebben steeds meer mensen er ook voor gekozen om samen te wonen.

Wanneer we horen over de echtscheidingen van beroemde mensen, is het enige dat we onthouden wie hoeveel miljoen krijgt en wie wat deed. Over het algemeen hoeven we ons geen zorgen te maken dat Brad Pitt geen geld meer heeft en gedwongen wordt om op straat te leven. Maar voor 99% van de mensen heeft een echtscheiding serieuze economische gevolgen. De meesten denken hier niet aan wanneer ze kiezen te scheiden en zijn alleen maar gericht op het feit dat liefde voorbij is en dat het leven zonder de partner veel beter zal zijn.

Ten eerste zijn er de schaal economieën. Huwelijken hebben slechts één huis, één auto, één verzekering, één wasmachine, één aansluiting voor basisvoorzieningen, enz. nodig. In het geval van een scheiding heeft ieder er één nodig, wat een verlies voor de economie is. Ten tweede, is er de organisatie van het gezin. Normaal gesproken wordt een huwelijk zodanig georganiseerd om het gezinsinkomen te maximaliseren. De één zorgt voor kinderen en de ander werkt, de één kookt en de ander maakt schoon, etc. Na een scheiding werkt deze organisatie niet meer en genereert het permanente spanningen.

Het gevolg is dat gescheiden mensen minder sparen en meer en sneller gestrest raken. Ze hebben niet dezelfde financiële efficiëntie. Het saldo van de inkomsten en uitgaven van een gescheiden echtpaar is veel minder dan dat van een gezond huwelijk. De economische voordelen van een goed huwelijk zijn groot. Met meer besparingen is het gemakkelijker om de dromen en doelen te bereiken die een paar heeft. U kunt dus naar deze reis naar het strand in Miami plannen, uw eigen bedrijf beginnen of uw kinderen kunnen rustig studeren wat ze willen. Klinkt beter dan de uitgaven voor twee huizen, twee keukens, twee van alles, niet?

Ik weet dat deze woorden de romantiek van een huwelijk wegcijferen, maar misschien kan worden gezegd dat het met een gelukkig huwelijk gemakkelijker is om een gezonde economie te hebben. En wanneer een huwelijk zich hier geen zorgen over hoeft te maken, heeft het meer tijd voor romantiek … of niet?

 

Over Arnold Hagens 296 Artikelen
Arnold Hagens is Econoom met een sterke interesse in technologie, gezondheid en coaching.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*