Gezond ouder worden

WHO raadt volwassenen 75 tot 150 minuten lichamelijke activiteit per week aan

Gepubliceerd in  El Pais, 8 december 2018.

Wist je dat respectievelijk 6,4% en 19% van de bevolking in Bolivia en Nederland 65-plussers zijn? Over de hele wereld stijgen deze cijfers snel en moeten landen hun beleid aanpassen aan deze geweldige mogelijkheid om de levenskwaliteit te verbeteren. In Nederland had ik de grote kans om een zeven kilometer lange wandeling die ongeveer drie uur duurde, te maken met een groep mensen tussen 76 en 87 jaar oud. De groep komt elke maandag om klokslag twee bijeen om te beginnen aan hun wandeling. Eerst door de stad tot ze het bos in gaan (Horst) alwaar ze rustig kunnen wandelen. De groep gaat met hun eigen snelheid en heeft twee pauzes van drie minuten op de heenweg en een lange pauze in een café in het bos waarna ze terugwandelen. De groep bestaat negen jaar en wandelt elke week, weer of geen weer. Iedereen kan meewandelen. Degenen die ziek zijn, of om wat voor reden dan ook niet kunnen lopen of liever met de fiets gaan, kunnen altijd komen voor een kopje koffie of thee op de gebruikelijke plek en tijd. Voor mij was het een zeer aangename ervaring om tijdens wandeling, de gesprekken te delen en te zien dat mensen hun gezondheid behouden door regelmatige lichamelijk beweging en een actief sociaal leven.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) definieert gezond ouder worden “als het proces van ontwikkeling en onderhoud van functionele capaciteit dat het welzijn op oudere leeftijd mogelijk maakt” om zelf beslissingen te nemen, mobiel te zijn, werken aan het onderhouden van relaties en het bij te kunnen dragen aan de samenleving (werk, gezin of gemeenschap). Om een goede kwaliteit van leven te bereiken, beveelt de WHO volwassenen 150 minuten lichamelijke activiteit per week aan (tussen intens en matig) of 75 minuten aan intense activiteit (zwemmen, joggen, etc.). Dit kan worden bereikt als de omgeving gunstig is om fysieke en sociale activiteiten uit te voeren, risico’s voor de gezondheid te verminderen (ontoereikende infrastructuur, geweld, slecht dieet, geen toegang tot sportactiviteiten) en, de toegang tot goede gezondheidszorg en sociale zorg te verbeteren .

In Bolivia, moeten we ons afvragen wat we kunnen doen om verschillende beleidsmaatregelen, acties en infrastructuur te implementeren om kans te bieden voor oudere volwassenen om actief te blijven, met kwaliteit van leven en een langere levensduur, op het gebied van voeding, gezondheid, verkeersregels, sport en sociale activiteiten met anderen. Meer tijd hebben voor de goede gezondheid van volwassenen bevordert de groei van de economie van een land.

Over Kathya Cordova-Pozo 196 Artikelen
PhD. in Economie en Internationale Politiek. Zij is onderzoeker in de economie, gezondheidszorg en politiek.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*