Buiten de lijntjes kleuren

is het niet leuk om te zien wat er gebeurt als je dat doet?

Photo by Steve Johnson from Pexels

Gepubliceerd in El Pais, 15 December 2018.

Als kinderen leren we om netjes binnen de lijntjes te kleuren. De lijnen van de tekening moeten worden gerespecteerd en als we dat niet doen, zal een boze leraar, mama of papa nogmaals benadrukken dat we binnen de lijnen moeten kleuren. Bovendien, de bomen moeten groen zijn, daken rood, de lucht en de wolken zijn blauw en wit, alhoewel we deze laatste vaak omdraaien. Niet veel ruimte voor onze eigen meningen of ideeën. We leren dat er maar één juiste manier is.

Welnu, wat gebeurt er nu als we op zoek zijn naar een baan en we horen van personeelszaken de vereisten? Ze hebben behoefte aan mensen die creatief zijn, out of the box denken, betrouwbaar zijn, in staat zijn om moedige en gedurfde beslissingen te nemen, juiste overtuigingskracht bezitten, de concurrentiepositie van de onderneming behouden of nog liever: verbeteren en in staat zijn om verder te gaan dan de huidige stand van de techniek. Ze willen alles buiten de lijntjes. Kan het nog meer verwarrend zijn? Ja, het kan.

Als je eenmaal aan je nieuwe baan bent begonnen, word je overweldigd door honderden beleidsregels en procedures. Er van afwijken wordt gevolgd door een leuke ontmoeting met je baas of iemand van personeelszaken die je weer vertelt dat je binnen de lijntjes moet kleuren, maar wel op een creatieve manier. Je kunt dus al je creativiteit gebruiken zolang de blaadjes van de boom maar groen zijn, de lucht blauw is en natuurlijk alles binnen de lijntjes is.

Dus, beste bazen, laat je werknemers regelmatig buiten de lijntjes kleuren. Verwijder die verouderde, stoffige en waarschijnlijk lege ideeën-box, en geef ze continue mogelijkheden om gekke dingen te doen. Sta wijd open voor het wijzigen of verwijderen van procedures en beleidsregels die alleen maar de vrijheid en creativiteit van uw werknemers beperken. Luister naar de ideeën voor nieuwe producten, campagnes en wees niet bang. Laat ze een prototype of een proof of concept maken. Als je vacature een creatief persoon zoekt, stel hem dan niet teleur met verplichte groene bomen.

Mensen moeten hun grenzen vinden, kinderen ook. Ze weten dat je binnen de lijntjes moet kleuren, maar is het niet leuk om te zien wat er gebeurt als je dat niet doet? Van Gogh, Vermeer, Picasso, hebben het gedaan en we weten wat er toen gebeurde.

Over Arnold Hagens 296 Artikelen
Arnold Hagens is Econoom met een sterke interesse in technologie, gezondheid en coaching.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*