Dingen die we tegen onze baas willen zeggen, maar het niet doen

Gepubliceerd in El Pais, 23 Juni 2018.

We hebben allemaal een baas en als je me zegt: “Ik niet, want ik heb mijn eigen”, heb je ongelijk, want je hebt nog steeds klanten die je vertellen wat je moet doen. Misschien heb je wat meer vrijheid, maar op het einde zijn ze net als je baas. Er is maar één verschil, je kunt niet van je baas afkomen, maar je kunt besluiten om een klant niet te accepteren, als je weet dat deze je een hoop hoofdpijn zal bezorgen.

Tijdens het voorbereiden van mijn bedrijfskundelessen Ik vond een artikel in Forbes van oktober 2012 waarin stond dat 65% van de Amerikanen liever hun baas ontslaat in plaats van een salarisverhoging. Om eerlijk te zijn kan ik me echt voorstellen dat hier in Bolivia velen waarschijnlijk ook hun baas willen ontslaan, of op zijn minst tegen hen willen schreeuwen over sommige domme dingen die ze doen om hun werknemers te “motiveren”.

Een belangrijk aspect van bedrijfskunde is het creëren van een omgeving waarin mensen efficiënt en effectief kunnen werken. Helaas begrijpen veel bazen het verkeerd en denken ze dat dit betekent om een tafeltennistafel te plaatsen of één keer per maand een pizza te geven. De rest van de maand luisteren ze niet, stellen ze zich niet open om de problemen op te lossen, of zorgen niet eens voor een goede stoel of machine om mee te werken.

Hoeveel mensen dromen er ook wel eens van om eens de de waarheid aan hun baas te vertellen? Terugschreeuwen terug wanneer ze mentaal mishandeld worden, of wanneer ze gedwongen worden om onmogelijke missies uit te voeren, zodat ze later schuldig zijn voor het behalen van een slecht resultaat. Maar doen het niet uit angst om hun werk te verliezen. Helaas is de arbeidskracht in Bolivia niet goed beschermd, ondanks zijn zeer goede wetgeving. Daarom besluiten we om onze mond te houden wanneer onze baas tegen ons schreeuwt, wanneer er een probleem is of wanneer we het niet eens zijn met een idee van onze baas.

We moeten hier allemaal van leren. Bedrijven doen zo hun best om de beste professionals in dienst te nemen, maar vanaf het moment dat deze mensen niets meer zeggen als ze denken dat er iets niet goed gaat, is het hele systeem dat fouten tijdig aanduidt, verloren. Het creëren van een omgeving waar mensen bang zijn om zichzelf te uiten, vermindert de efficiëntie en effectiviteit. Ik kan me niet voorstellen hoeveel bedrijven in Bolivia verliezen omdat hun werknemers hun bezorgdheid over iets niet kenbaar maken. Dus, bazen, luister echt naar ideeën, klachten, suggesties, etc. van uw werknemers. En als ze alleen maar “ja meneer” zeggen, weet je in welk stadium je je bevindt.

Over Arnold Hagens 296 Artikelen
Arnold Hagens is Econoom met een sterke interesse in technologie, gezondheid en coaching.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*