Bitcoin en klimaatverandering

hebben we een gedrocht gecreëerd?

Gepubliceerd in El Pais, 23 Januari 2021.

Is de Bitcoin de toekomst of bedreigt de cryptomunt deze juist? Bitcoins zijn een beloning voor computercapaciteit die bijdraagt aan de ontwikkeling en instandhouding van de blockchain. Blockchain is een keten van blokjes informatie die de status van onderhanden processen inzichtelijk maakt. Hierbij wordt de rekenkracht van deelnemende computers en datacenters ingezet om de juistheid en volledigheid van de status in de keten te garanderen. Zo’n keten van informatie kan betrekking hebben op het overboeken van geld of de status en locatie van bestelde goederen. Vertrouwen is uit. We willen bewijs en garanties en blockchain biedt dat, zo is de veronderstelling.

Alle wijzigingen in blockchain moeten worden gevalideerd door rekenkracht van computers. En dat kost veel stroom. Schattingen gaan uit van een jaarlijks energieverbruik voor de Bitcoin-blockchain van 120 miljard kWh. Dat is wat er in een jaar in Nederland aan energie wordt verbruikt en het twaalfvoudige van het verbruik in Bolivia. Veel energie wordt opgewekt door kolen- en gascentrales en door kerncentrales. Deze vormen van energiewinning zijn omstreden. Zo zorgen kolen- en gascentrales voor uitstoot van schadelijke stoffen. Terwijl een groot deel van de wereld zich in het klimaatakkoord van Parijs committeerde aan een rem op de opwarming van de aarde door CO2-reductie worden veel CO2 reducerende maatregelen tenietgedaan door de blockchain ontwikkeling.

Andere cryptomunten als de Ripple en Ether (Ethereum) hebben hun eigen blockchain, met bijbehorend energieverbruik. Toch zijn cryptomunten en blockchain een trend waarin zelfs vermogensbeheerders meegaan. Zo heeft vermogensbeheerder Jefferies besloten om 5% van hun beleggingen in goud te gaan omzetten naar Bitcoin. Raakt men verblind door de waardestijging van Bitcoin en negeert men de nadelige effecten van deze energie slurpende sector op het klimaat?

Vermogensbeheerders willen beleggen conform ESG-criteria. Er wordt alleen nog geld geïnvesteerd in bedrijven en sectoren die Environmental (milieu), Social (maatschappelijk) en Governance (bestuur) verantwoord bezig zijn. Hoe merkwaardig is het dan dat er juist meer geld wordt geïnvesteerd in blockchain en cryptomunten die verantwoordelijk zijn voor zoveel CO2 uitstoot?

Het is weliswaar zo dat Ethereum hun blockchain energiezuiniger wil maken door niet meer alle computers en datacenters blockchain wijzingen te laten valideren, maar gaat dat dan niet ten koste van de beloofde garanties en vallen we daarmee niet terug op vertrouwen? Zitten we straks met blockchain die niet doen wat ze beloven en hebben we een gedrocht gecreëerd dat de klimaatverandering versnelt?

Over Martijn Borst 18 Artikelen
BSc. in Bedrijfseconomie van de Hogeschool van Arnhem Nederland. Martijn Borst is Nederlander en werkte hij als een bedrijfsaccountant. Nu werkt hij als vrijwilliger voor stichtingen op het gebied van welzijns- en ontwikkelingswerk.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*