WhatsApp berichten lezen telt niet, lees iets echt!

de mens leest elke dag minder

Gepubliceerd in El Pais, 4 Augustus 2018.

Je keuze om dit artikel te lezen betekent dat je deel uitmaakt van een groep die elke dag kleiner wordt. Uit verschillende statistieken blijkt dat de mens elke dag minder leest en hoewel we als ouders veel waarde hechten aan het goed leren lezen en schrijven van onze kinderen, lezen nog maar heel weinig mensen nadat ze hun studie hebben voltooid. In Nederland is de laatste vijf jaar het percentage mensen dat dagelijks in een krant leest gedaald van 65% naar 49% en van tijdschriften van 21% naar 11%.

Er zijn goede redenen om te lezen. Lezen activeert je hersenen, helpt je problemen op te lossen en nieuwe ideeën te ontwikkelen, verbetert je spelling, helpt een goed beeld van de wereld te vormen, inspireert je en verbetert je verbeeldingskracht.

Een heel boek of een tijdschrift lezen, of even stil zitten om de krant rustig door te nemen is voor veel mensen heel bijzonder is geworden. Televisie met programma’s die op elk moment van de dag beschikbaar zijn, Facebook met foto’s en video’s, WhatsApp, Twitter, Vine, enz., hebben ertoe geleid dat we ons niet willen inspannen voor dingen die geen direct entertainment bieden. Het is niet onderzocht, maar een video van een kat die van het dak valt bij het jagen op een vogel is voor velen aantrekkelijker dan een artikel met thema’s uit onze omgeving.

Er is nog een reden om meer te lezen. Het is aangetoond dat succesvolle mensen meer dan gemiddeld lezen. Dankzij het lezen hebben ze het vermogen ontwikkeld om zich beter te concentreren zonder afleiding en slagen ze erin om een probleem beter te analyseren om een oplossing te bieden. Er werd ook aangetoond dat deze mensen geen tijd verspillen. Als ze in de rij staan of in de wachtkamer zitten, lezen ze een boek, tijdschrift of krant en dus profiteren ze ervan iets te leren. Deze succesvolle mensen verspillen zelden tijd aan nutteloze video’s.

Wil je je leven verrijken? Lees een boek of tijdschrift, of zet het op je telefoon als je weet dat je ergens moet wachten. Lezen helpt je ontspannen en verplaatst je naar een andere wereld. Het lezen van een biografie van een beroemdheid of een roman verbetert je gezondheid, kennis en vermindert stress in de bureaucratische omgevingen.

 

Over Arnold Hagens 296 Artikelen
Arnold Hagens is Econoom met een sterke interesse in technologie, gezondheid en coaching.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*