Veel voorkomende zwendel bij online advertenties

Gepubliceerd in El Pais, 24 Juli 2018.

Steeds meer mensen vertrouwen op internet om te kopen en verkopen. Sommigen gebruiken het als een bedrijfsmodel, maar velen gebruiken het gewoon om oude dingen te verkopen die ze niet langer nodig hebben of als ze extra geld nodig hebben. Natuurlijk zijn er altijd mensen die willen profiteren van anderen en men moet altijd uitkijken naar mogelijke oplichting. Hier zijn enkele noemenswaardige tactieken waarvoor je moet oppassen wanneer je een transactie aangaat met iemand die je net online hebt ontmoet.

  1. Vals geld. Deze spreekt voor zich. De persoon die je goederen koopt, betaalt je gewoon met “monopoliegeld”. Er zijn natuurlijk voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen, zoals een detector meenemen, maar deze oplichters nemen vaak hun eigen voorzorgsmaatregelen, zoals een ontmoeting in een garage in plaats van op een meer openbare plaats met een snelle uitweg. Hun tactiek is om de uitwisseling zo snel mogelijk met niemand in de buurt te maken om de kans om weg te komen te vergroten. Wanneer je iemand ontmoet, zorg er dan voor dat je de transactie op een openbare plaats uitvoert, alleen dat al zal waarschijnlijk de oplichters al afschrikken.
  2. Valse cheques. Vaak wordt u benaderd door de koper die een excuus verzint waarom zij niet persoonlijk kunnen komen. Ze vragen om aflevering, en suggereren zelfs een postdienst die alleen levert als de koper de cheque aan de bezorger overhandigt. Hoewel dit u op uw gemak kan stellen, verifiƫren deze diensten meestal geen cheques. Het is het beste om vast te houden aan de koper die bereid is om je persoonlijk te ontmoeten.
  3. Nep werk. Dit is een beetje van hetzelfde als de vorige omdat het ook hier nepcheques betreft. Deze mensen verleiden meestal degenen die op zoek zijn naar een baan en die misschien wanhopiger op zoek zijn naar geld. Ze nemen meestal contact met u op met een mogelijkheid voor een incasso. Ze vragen je om geld te innen bij een verzonnen bedrijf. Deze geeft je het geld in de vorm van een cheque die op jouw naam is opgesteld. Uw “werkgever” zal u instrueren om de cheque te storten, een klein percentage te houden als uw betaling en de rest aan hen uit te leveren. Kort nadat het geld is verzonden, word je medegedeeld dat de cheque nep is en bent u het haasje. Blijf dus uit de buurt van dit soort oplichting.

Deze lijst is niet bedoeld om u bang te maken uw spullen online te verkopen of ander manieren van inkomen, maar moet worden gebruikt als leidraad voor de manier waarop iemand zich moet gedragen. Als u voorzorgsmaatregelen neemt en oplichters zoekt, moet het risico voor u tot een minimum kunnen worden beperkt.

Over Matthew Glezos 420 Artikelen
Marthew is Canadees en heeft een Master in Bedrijfsmanagement. Hij heeft internationale ervaring in marketing en strategie, en sterke interesse in technologie en combineert die met de zakelijke kant.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*