De schuldenval

Gepubliceerd in El Pais, 21 Juli 2018.

We zijn sterfelijk, het vlees is zwak en het weerstaan van verleiding is voor de meeste mensen niet gemakkelijk, ook al weten de meesten van ons dat we geld moeten sparen voor een noodgeval, ons pensioen of iets anders, zoals het opzetten van een eigen bedrijf. De verleiding om iets te kopen is echter veel interessanter voor mensen dan om te sparen en vredig te slapen of om gelukkiger te zijn met je eigen bedrijf.

Maar er is een serieuze bedreiging voor sparen en dit zijn leningen. Tegenwoordig willen we alles nu en meteen. We willen niet langer wachten en sparen voor een nieuwe tv, auto, huis, vakantie, enz. We willen alles nu. Als het een lening was om een bedrijf te starten, is het anders, maar vaak nemen mensen een lening om kleine dingen te kopen en vanwege hun ongeduld wordt er niet gespaard. Mensen willen niet sparen en zijn bereid hoge interesses te betalen.

Als het relatief kleine bedragen zijn, denken we dat het gemakkelijk zal zijn om deze af te lossen. Een voorbeeld: wanneer iemand een $ 4000 super-tv koopt en een lening neemt voor 2 jaar tegen een jaarlijkse rente van 15%, is het bedrag dat we elke maand moeten betalen $ 194. Als we deze met 24 maanden vermenigvuldigen, realiseren we ons dat we $ 4655 hebben betaald in plaats van $ 4000. Misschien zul je zeggen dat $ 194 per maand het waard is om de aankoop te versnellen en er meer en sneller van te genieten. Misschien heb je gelijk. Het gevaar echter, is dat we meer aankopen gaan doen en meer schulden creëren en dat de 194 per maand veranderd in 300 en vervolgens in 400, totdat het de hoeveelheid geld die we overhouden voor de maandelijkse basisuitgaven beïnvloedt.

Als we het risico van werkloosheid toevoegen, kan dit zelfs leiden tot een situatie dat we geen rente, aflossing of dagelijks brood meer kunnen betalen. Dit benadrukt het belang van een goede financiële administratie in het dagelijks leven. Men moet rekening houden met het inkomen, de uitgaven, de schulden en de besparingen om een juiste lening-beslissing te nemen.

Integendeel, als je spaart met als doel een vangnet te hebben voor noodgevallen, pensioen, de aankoop van een tv of om je eigen bedrijf te starten, dan heb je de controle en word je niet onderworpen aan de interesses van hebzuchtige banken voor je persoonlijke leningen. Misschien heb je wat geduld nodig om te sparen en moet je diverse verleidingwen weerstaan, maar uiteindelijk slaap je vredig zonder je zorgen te maken over de maandelijkse betalingen aan de bank.

Over Arnold Hagens 271 Artikelen
Arnold Hagens is Econoom met een sterke interesse in technologie, gezondheid en coaching.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*