Het nut van slapen voor kinderen en tieners

Hoeveel uur slaap hebben kleuters en tieners nodig?

Gepubliceerd in El Pais, 28 April 2018

Slapen is iets heel normaals en manifesteert zich bij alle levende wezens en wordt gekenmerkt door de afwezigheid van het geweten en de vrijwillige handeling. Het is een ruststadium van de hersenschors, dat een geschikte, rustige omgeving vereist om externe prikkels te vermijden. In deze staat is er een afwezigheid van spierbewegingen, traagheid van de ademhalingsfrequentie en de hartslag. Het is een zeer belangrijke fysiologische activiteit voor het psychisch-fysieke evenwicht van alle mensen en zelfs nog meer bij kinderen.

Dit proces heeft een bepalende rol in de groei en ontwikkeling van het kind en nog meer bij de ontwikkeling van de hersenen. Het is ook betrokken bij motorische activiteit en psychofysiologische ontwikkeling in de eerste jaren van het leven van een kind, evenals bij het leren en gedrag van kleuters.

De droom heeft verschillende niveaus afhankelijk van de chronologische leeftijd. Bij kinderen en tieners vertoont het zelfs diepere en herstellende niveaus. In deze fase worden bepaalde hormonen geproduceerd, zoals de groeihormonen en cortisol, die betrokken zijn bij de verdediging van het lichaam en andere beschermende factoren die verband houden met immuniteit en sommige neurotransmitters die de activiteit van het centrale zenuwstelsel waarborgen.

Het aantal uren slaap bij kinderen is dus erg belangrijk, vooral voor de hormonale afgifte en de andere factoren. De National Sleep Foundation van de Verenigde Staten (2018) beveelt het volgende aantal uren slaap per nacht aan:

Pasgeborenen 0-3 maanden     14-17 uur
Kinderen             1 – 2 jaar              12-15 uur
Kinderen             3 – 5 jaar              10 tot 13 uur
Kinderen             6-13 jaar              9-11 uur
Adolescenten   14 – 17 jaar         8-10 uur
Volwassenen    18-64                     7-9 uur

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*