Praat over geld met je kind!

Gepubliceerd in El Pais 7 april 2018

Ik weet het, ik weet het, kinderen hoeven zich geen zorgen te maken over de zaken en problemen van volwassenen en ze moeten zeker niet gestrest raken over geldproblemen. Nou, ik ben een econoom en ik geef al meer dan 13 jaar familie-economie en ik ben het er echt niet mee eens.

Velen geven hun kinderen het idee dat de wereld een perfecte plek is en laten ze opgroeien in een nep-wereld waar niets verkeerd is en waar geen beperkingen zijn. Geld is nooit een probleem en de ouders kopen alles wat hun kind wil. Dit is een slecht idee. Ik denk dat we het vermogen van kinderen om met problemen om te gaan erg onderschatten. Leren omgaan met geldbeheer is een belangrijk onderdeel van het opgroeien en met eigen geld komt het vermogen om de juiste beslissingen te nemen voor vandaag en de toekomst. Als je als ouder je kinderen wekelijks zakgeld geeft waarover ze zelf kunnen beslissen waar ze het aan willen uitgeven, ontwikkelen ze de vaardigheid om te beslissen wat het beste is: uitgeven of sparen.

Bill Gates zei ooit: “Het leven is niet eerlijk, wen er maar aan”.

Als goede wetenschapper heb ik ook enkele statistieken gecontroleerd en het is bewezen dat als ouders hun kinderen al vanaf jonge leeftijd leren dat sparen belangrijk is en hen een wekelijks bedrag geven waarover zij zelf beslissen hoe ze het uitgeven, dan zullen ze later 50% – 70% minder problemen hebben met betalingen en schulden! Bovendien heeft 35% later minder problemen om met de dagelijkse economie om te gaan. Dus is het niet de moeite waard om je kind bloot te stellen aan zijn eigen financiële en economische management vanaf een jaar of vier?

Een ander aspect dat speciale aandacht nodig heeft, is om onze kinderen resistent te maken tegen de verleidingen die worden gecreëerd door hedendaagse marketing. Nieuwe technieken bepalen precies wat kinderen leuk vinden, waar en hoe publiciteit te maken en we kunnen onze kinderen er niet van afsluiten. Hoe vaak vragen onze kinderen ons om een bepaald stuk speelgoed te kopen, alleen omdat ze het op de reclame hebben gezien? We weten dat ze er maar een paar dagen mee spelen, waarna het in een zwart gat verdwijnt. Praat er met je kind over en leg de techniek uit die marketingmensen gebruiken om hen te overtuigen en dat ze eigenlijk voor de gek worden gehouden.

Kortom, leer uw kinderen over geld, het is waarschijnlijk de beste investering die u voor uw kinderen doet!

Over Arnold Hagens 145 Artikelen
Arnold Hagens is Econoom met een sterke interesse in technologie, marketing en coaching.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*