Smartphones missen de cloud

Gepubliceerd in El Pais, 5 Juni 2018.

Cloudopslag heeft de manier waarop we onze documenten bewaren, radicaal veranderd. Waar we ook zijn, welk apparaat je ook gebruikt, als je verbonden bent met internet heb je toegang tot je bestanden. Je hoeft ze niet per e-mail te mailen en je hoeft niet rond te lopen met een flashdrive die je kunt verliezen of stuk kan gaan. Het is geen wonder dat de meeste computerfabrikanten cloudopslag op hun apparaat gebruiken als verkoopargument, maar om de een of andere reden wordt dit nog steeds niet door telefoons gebruikt.

Om eerlijk te zijn, bieden zowel Apple als Samsung cloudopslag voor hun producten, maar het is zo beperkt dat gebruikers het meestal gebruiken om de totale opslag op hun apparaat uit te breiden. Sinds de introductie in 2012 heeft iCloud zijn gebruikers maximaal 5 GB gratis aangeboden. Samsung cloud is niet veel beter met slechts 15 GB voordat je voor meer moet betalen. Dit lijkt een raadsel voor bedrijven wier vlaggenschiptelefoons worden aangeboden met niet minder dan 64 GB opslag en waarvan de verfijning zo complex wordt dat iets zo eenvoudig als een foto nog een paar MB’s zal kosten.

Dit is een kans waarop Google probeert in te spelen. Google realiseert zich de frustratie van de consumenten en biedt onbeperkte opslag voor foto’s en video’s op hun cloudserver voor Pixel-gebruikers, en vertelt iedereen die de Pixel beschouwt als hun volgende telefoon dat ze nooit zonder opslag komen te zitten. Google is natuurlijk geen klein bedrijf, maar het is nog steeds een kleine speler op de markt voor smartphones en verkocht in 2017 slechts 3,9 miljoen telefoons, ongeveer wat Apple in een week verkoopt, dus het is onwaarschijnlijk dat er binnenkort een nieuwe standaard zal worden vastgesteld.

Deze bedrijven zijn niet doof voor deze klachten, ze hebben gewoon geen enkele reden om de hoeveelheid opslag die wordt aangeboden te verhogen. Apple vraagt een enorme marge voor opslagupgrades, waarbij $ 150 in rekening wordt gebracht voor een onderdeel dat minder dan een derde daarvan kost. Om nog maar te zwijgen van de positieve impact die iCloud-abonnementen hebben gehad op de inkomsten.

Noch Apple of Samsung zullen het model van onbeperkte cloudopslag van Google binnenkort gaan volgen, maar het is tijd dat deze twee overwegen om een acceptabel bedrag te vragen voor het upgraden van het gratis startpakket. Gezien het voordeel, kan de eerste die dit doet een voorsprong krijgen op de zeer competitieve smartphonemarkt.

Over Matthew Glezos 141 Artikelen
Marthew is Canadees en heeft een Master in Bedrijfsmanagement. Hij heeft internationale ervaring in marketing en strategie, en sterke interesse in technologie en combineert die met de zakelijke kant.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*