Leren van de Zuid-Amerikaanse Spelen

Gepubliceerd in El Pais, 2 Juni 2018.

Zoals zoveel mensen die in Cochabamba, Bolivia wonen, ben ik afgelopen week met mijn gezin naar diverse wedstrijden van de XI Zuid-Amerikaanse Spelen gaan kijken. Bolivia heeft het tot nu toe erg goed gedaan, met medailles bij zwemmen, basketbal, karate en wielrennen, en er is nog een week te gaan. Ik was enthousiast over de toewijding en het enthousiasme waarmee alle sporters hun uiterste best deden. Onnodig te zeggen dat we veel van deze spelen genieten.

Iets dat indruk op me heeft gemaakt, is hoeveel de atleten moeten opofferen om het niveau te bereiken waar ze zijn. Niet iedereen heeft economische steun van hun land, niet iedereen heeft sponsors en niet iedereen heeft een persoonlijke coach die hun training, eten en rust bijhoudt. Ze moeten vele uren per dag trainen en hun kampioenschappen, hun uniformen zelf financieren. Dit jaar kon je veel van deze verhalen horen en lezen in de media.

Een ander aspect van deze Olympische Spelen is dat ze laten zien dat er veel meer sporten zijn dan alleen voetbal. Voetbal is goed, maar als we de tv of radio aanzetten, horen we alleen berichtgeving over deze sport en niet over de rest van de disciplines. Als ik de wedstrijden zie van deze spelen geniet ik van de vele andere sporten en realiseer ik mij dat we een dode hoek hebben waardoor we vaak de andere sporten vergeten.

Misschien besef je het niet, maar we hebben om verschillende redenen een dode hoek. Wanneer we gaan winkelen, kopen we altijd wat we weten en wat we altijd hebben gekocht. Het veranderen van een ander product is beangstigend en daarom verwijst ons onderbewustzijn ons rechtstreeks naar het product dat we het beste kennen. Als we naar een feest gaan, zoeken we altijd naar de plek met mensen die we kennen en we zitten naast hen om te kletsen. Of als we gaan eten in een restaurant, gaan velen naar de plek die ze kennen en vragen om hetzelfde gerecht.

Er wordt zoveel geld gestoken in het voetbal in de wereld dat ik denk dat we nu ook andere sporten moeten financieren (zwemmen, basketbal, enz.). Ik heb persoonlijk gezien hoe mensen in de rij staan voor andere sporten en bij deze Zuid-Amerikaanse Spelen is aangetoond dat mensen ook van andere sporten houden en dat er veel vraag naar is. Hopelijk zullen de overheid en bedrijven deze atleten meer gaan ondersteunen zodat we kunnen blijven en meer kunnen genieten van de vaardigheden en deze sporten.

Over Arnold Hagens 96 Artikelen
Arnold Hagens is Econoom met een sterke interesse in technologie, marketing en coaching.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*