De kunst van het uitstellen

Doe vandaag niet wat je morgen ook kunt doen

Gepubliceerd in El Pais, 30 Juni 2018.

Een paar maanden geleden had een student uit een van mijn klassen haar project niet ingeleverd, en ik werd me bewust van dit gebrek op het moment van het verwerken van de cijfers. Omdat dit werk veel woog op het eindcijfer, vroeg ik het meisje waarom ze niets ingeleverd had. Ze antwoordde dat er in het weekend een familiebezoek was en ze het uitgesteld had tot het laatste moment, maar uiteindelijk geen tijd meer had gehad om het af te maken. Het is onnodig om te zeggen dat ik perplex stond dat iemand me zoiets als excuses gaf, vooral omdat nu het risico bestond dat ze zou zakken voor dit vak.

Ik vraag me af waarom zoveel mensen het uitstelgedrag hebben verheven tot een bijna artistiek niveau? Een keer las ik een zin op een wandtegeltje in Tarija waarop stond: “Doe vandaag niet wat je morgen ook kunt doen”. Duidelijk een grappige verwijzing naar het tegenovergestelde gezegde.

Iets anders wat me verrast, en wat er veel gebeurt in de landen van Latijns-Amerika, zijn de vergeten deadlines. Ik heb altijd gedacht dat wanneer de bezorgdatum 1 juli is, dit 1 juli is. In Latijns-Amerika is de tijd echter elastisch, niets is onaantastbaar. Het is dus ook heel normaal dat een student zijn werk de dag erna inlevert, soms vergezeld van een goedkoop excuus, maar anderen bezorgen het cynisch zonder hun vertraging te rechtvaardigen.

Het probleem is dat we in veel gevallen vertragingen accepteren zonder boetes, straf, enz. en we handhaven ook de slechte gewoonte om de deadlines niet te respecteren. Maar dit is niet alles. Mensen zijn slecht in het schatten. Wanneer je iemand vraagt wanneer ze een bepaalde taak zullen voltooien, zullen ze je altijd de meest optimistische duur vertellen, wat vaak synoniem is aan onmogelijk. We zeggen dit om de persoon met het verzoek niet teleur te stellen. In werkelijkheid weten beide mensen dat het niet realistisch en dus onmogelijk is, maar we accepteren nog steeds de optimistische inschatting.

Misschien bevooroordelen mijn Europese genen mij om de werkelijke betekenis van deadlines hier in Bolivia te begrijpen. Misschien betekent morgen afleveren hetzelfde als de dag erna of de week erna zijn, en is boos worden op mijn studenten een schending van hun culturele gewoonten.

Het is echter altijd een opluchting wanneer een winkel of een student zijn werk op het afgesproken tijdstip inlevert en ik geloof dat als iemand succesvol wil zijn als professional, het een goed kwaliteitsaspect is om deadlines en tijd te respecteren.

Over Arnold Hagens 102 Artikelen
Arnold Hagens is Econoom met een sterke interesse in technologie, marketing en coaching.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*