5 oude technologieën om de kinderen te verwarren

Gepubliceerd in El Pais, 12 Juni 2018.

Meestal als mensen praten over ouder worden, praten ze over het aftakelen van het lichaam, maar er zijn ook andere culturele tekenen. Velen van ons zijn opgegroeid met technologie die verweven was met ons leven en het is schokkend wanneer mensen die niet veel jonger zijn dan wij, geen idee hebben wat een bepaald apparaat is. Met dat in gedachten noem ik hier 5 elektronische apparaten/ services die we moeilijk kunnen uitleggen aan kinderen wat ze eigenlijk precies zijn.

1. Floppy Disks. Onlangs zag ik een meme van een diskette met het onderschrift “Kijk iemand heeft het pictogram opslaan in het echt gemaakt!”. Hoewel ik niet zeker weet of het een grap was of niet, zou het me niet verbazen als dat precies is wat jongere generaties het noemen zonder de ware oorsprong van het apparaat te kennen. Dat wil niet zeggen dat ik ze mis, een zeer fragiel apparaat met zo’n beperkte ruimte dat je niet eens PowerPoint-presentatie erop kon bewaren. Maar de gedachte dat kinderen niet weten wat het is, is me nog steeds vreemd.

2. Standaard definitie televisies. Het gaat niet zozeer om de beeldkwaliteit waar ik het hierover heb, maar de gigantische zware doos die ervoor nodig was. Wat kinderen in de war kan brengen is dat een tv met een scherm van de halve grootte 4 keer zoveel weegt en als klap op de vuurpijl zelfs een slechtere beeldkwaliteit heeft, zodat ze zich waarschijnlijk afvragen waarom we überhaupt de moeite namen om tv te kijken.

3. Dial up Internet. Zoals ik in het verleden al zei, heeft nog steeds de helft van de wereldbevolking geen internetverbinding, maar dat sociale ondernemingen dat aan het veranderen zijn en ervoor zorgen dat als ze internettoegang krijgen, het een enigszins respectabele snelheid bereikt. Gelukkig zullen veel kinderen die opgroeien niet weten hoe ongemakkelijk het was om twee tot drie minuten de tijd te nemen om verbinding te maken met internet, waarbij een modem het meest irritante geluid ter wereld maakte. Ook kon je met zulke lage snelheden YouTube, Netflix, een nieuwswebsite met veel grafische afbeeldingen wel vergeten, en god verhoede als iemand probeerde te bellen terwijl je online was.

4. Non-Smart Phones. Veel mensen gebruiken flip-telefoons voor kostredenen of vanwege de eenvoud en sommige fabrikanten brengen weer budgettelefoons op de markt. Zoals Nokia die de populaire 3310 opnieuw heeft uitgevonden. Maar velen zouden zich geen moment meer kunnen voorstellen dat telefoons gewoon telefoons waren en waar je een minuut nodig had om een eenvoudig tekstbericht te verzenden. Eerlijk gezegd, ik denk dat ook veel volwassenen die tijd graag willen vergeten.

5. Movie Rentals. In 2000 had Blockbuster Video de mogelijkheid om Netflix te kopen voor $ 50 miljoen en wees het af. Als ze dat niet hadden gedaan, zouden hun videowinkelketens even hebben bestaan, maar in elk geval zou de merknaam die deel uitmaakte van mijn kindertijd er nog steeds zijn. Voor mij was er niets opwindender dan naar Blockbuster te gaan en de ontelbare films te zien waaruit men kon kiezen. Natuurlijk, met de opkomst van internetpiraterij en streamingdiensten, zijn video-verhuurdiensten zoals Blockbuster niet langer financieel haalbaar. Je kunt nog steeds films huren van diensten zoals iTunes, maar het is gewoon niet hetzelfde.

Over Matthew Glezos 123 Artikelen
Marthew is Canadees en heeft een Master in Bedrijfsmanagement. Hij heeft internationale ervaring in marketing en strategie, en sterke interesse in technologie en combineert die met de zakelijke kant.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*