Neem weer controle over je leven, ga offline!

Gepubliceerd in El Pais, 12 Mei 2018.

Het is een bekend probleem voor velen van ons. Je telefoon maakt een piepend of zoemend geluid terwijl je werkt, luncht of ontspant. Je weet dat dit betekent dat er een bericht van een of andere bron is binnengekomen. Het kan een, twitter, Facebook, SMS, WhatsApp, e-mail, Instagram, LinkedIn of een sms-bericht zijn. Hoeveel van ons kunnen het dan niet laten om de telefoon op te nemen en naar het bericht te kijken? Waarschijnlijk niet velen. We veranderden in slaven van de digitale revolutie!!

Heel Lang geleden, ongeveer 20 jaar, zou het enige dat uw dagelijkse routine zou onderbreken een telefoontje zijn. En aangezien die oproepen nogal duur waren, wist je dat de persoon die je belde niet zou beginnen te praten over de laatste roddels in de showbusiness, zou vertellen wat belangrijk is en het kort en bondig zou houden. Dat is tegenwoordig anders.  We worden voortdurend overspoeld met informatie die we 20 jaar geleden helemaal niet hadden gemist, en we zouden hebben gehoord van de nieuwste vakantieplezier op een verjaardagsfeestje.

En dus is er gesuggereerd dat veel mensen last hebben van zogenaamde Social Media Stress en dat het missen van updates over de levens van je sociale media-contacten ervoor zorgt dat je in paniek raakt. Dit klinkt mij meer als een verslaving. Persoonlijk heb ik niet teveel met sociale media en het is gewoon een leuke manier om contact te houden met mensen, maar om te zeggen dat ik uit de stoel spring wanneer mijn telefoon piept, echt niet. Laten we zeggen dat het een leuke manier is om wat tijd te doden als je in een rij staat te wachten.

Sommige mensen zeggen dat het veel minder stressvol is om niet verbonden te zijn. Ik denk dat ze gelijk hebben, 20 jaar geleden gebruikten we nauwelijks e-mail en toch hielden we contact met onze vrienden. Ik ken mensen met meer dan 1000 vrienden op Facebook en ik vraag me af of ze echt in contact blijven met iedereen en of ze gelukkiger zijn dan in het pre-sociale mediatijdperk.

Misschien zijn offline mensen gedeeltelijk verantwoordelijk voor de stress van de online mensen die hun hoofd moeten breken over hoe ze contact gaan maken met die mensen uit de steentijd. Hoe dan ook, haal je leven terug en schakel op z’n minst je zoemende meldingen uit!

Over Arnold Hagens 102 Artikelen
Arnold Hagens is Econoom met een sterke interesse in technologie, marketing en coaching.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*