Hoeveel zijn jouw geheimen jou waard?

Gepubliceerd in El Pais, 22 Mei 2018.

Schendingen van privacy halen bijna wekelijks de krant. Soms door hackers, en andere keren door bedrijven die legaal verkregen gegevens misbruiken. Veel bedrijven zoals Facebook en Google bieden diensten waar u betaalt met persoonlijke informatie in plaats van met geld en terwijl sommigen deze transactie alarmerend vinden, hebben de meesten deze voorwaarden grotendeels aanvaard. Naarmate deze bedrijven echter groeien en nieuwe manieren blijven vinden om deze gegevens te analyseren, moeten we zorgvuldig nadenken voordat we onze informatie doorgeven, zelfs aan bedrijven die we al tientallen jaren vertrouwen.

Onlangs introduceerde Google “Google Duplex”, een nieuwe AI-assistent die een mens kan nabootsen terwijl hij bedrijven belt om afspraken/ reserveringen voor u te maken. Zo cool als dit lijkt, zijn er een paar addertjes onder het gras. Om te functioneren moet het toegang hebben tot veel van uw persoonlijke informatie, en ook weten waar u bent om de juiste telefoonnummers te vinden of uw planning kennen om te weten wanneer u vrij bent. Kortom, om goed te kunnen functioneren, moet Duplex veel over u weten. En Google moet natuurlijk ook toegang hebben.

Als dat nog niet genoeg was, heeft Google een concept ontwikkeld met de naam ‘Selfish Ledger’, dat u naar uw levensdoelen op uw elektronische apparaten zou vragen en vervolgens zou proberen uw beslissingen om deze doelen te bereiken, te beïnvloeden. Als u bijvoorbeeld milieuvriendelijker wilt zijn, raadt het aan Uber Pool te nemen of een restaurant te kiezen waarvan bekend is dat het meer lokaal geteelde producten gebruikt. Hoe meer je het gebruikt, hoe meer het over je zal leren totdat het uiteindelijk persoonlijke trekken over jou zal leren waarvan jij je niet bewust was. Dit project bevindt zich in de hypothetische fase en komt misschien zelfs niet tot bloei, maar het is niet onredelijk om een dergelijk product in de toekomst te zien.

Nu vinden velen van jullie deze projecten opwindend en nuttig bij het verbeteren van ons leven en het verstrekken van persoonlijke informatie, zoals zovelen van ons al doen, is een kleine prijs voor een dergelijke dienst en ik zeg niet dat dit niet het geval is. Ik heb gewoon het gevoel dat als tech bedrijven beginnen te vertrouwen op meer van onze data, we niet zo snel moeten zijn om op de “Ik ga akkoord” knop te klikken wanneer deze verschijnt.

Over Matthew Glezos 141 Artikelen
Marthew is Canadees en heeft een Master in Bedrijfsmanagement. Hij heeft internationale ervaring in marketing en strategie, en sterke interesse in technologie en combineert die met de zakelijke kant.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*