De volgende mijnbouwinstallatie kan uw plaatselijke vuilstortplaats zijn

Geplubliceerd in El Pais, 16 April 2018

Als men gevraagd wordt naar het belangrijkste gebruik van goud, denken de meeste mensen aan juwelen of geld, maar weinigen noemen elektronica. Maar het waardevolle metaal heeft een hoge geleidbaarheid en dankzij de corrosiebestendigheid is het een populair metaal voor elektronische apparaten zoals smartphones en personal computers. Sommigen hebben zelfs de kost gemaakt met het herwinnen van afgedankte elektronica en het herwinnen van hun waardevolle materialen. Dankzij de stijgende vraag naar elektronische auto’s is het winnen van grondstoffen uit afgedankte elektronica, bekend als stedelijke mijnbouw, lucratiever geworden en Zuid-Korea is ligt hiermee voorop.

In 2016 kon Zuid-Korea ongeveer $ 18,38 miljard dollar aan kobalt en lithium winnen, twee belangrijke ingrediënten in oplaadbare batterijen uit elektronisch afval, die meer dan 20% van de vraag van dat land dekken en autofabrikanten en elektronica fabrikanten worden meern afhankelijk van recyclingbedrijven nu bronnen elders opdrogen.

Wat deze methode echt geweldig maakt, is dat deze voldoet aan de criteria van zowel zakenmensen als milieuactivisten, omdat het recyclen van dit materiaal tot 13 keer goedkoper kan zijn dan het op traditionele wijze mijnen. Dit  betekent dat bedrijven zoals Samsung hun eigen recyclingfabrieken opstarten en ze meer en meer hierop gaan vertrouwen om in hun leveringsbehoeften te voorzien.

Het is echter niet allemaal goed nieuws, want wanneer er geld moet worden verdiend, is er altijd iemand die de marges wil vergroten en de werknemers zijn vaak de verliezers. Het is geen geheim dat het op de verkeerde manier verwerken van elektronisch afval ernstige milieugevolgen heeft en veel bedrijven exporteren hun elektronisch afval vaak illegaal naar ontwikkelingslanden om deze op een goedkope en gevaarlijke manier te verwijderen. Bovendien gaan de waardevolle bronnen niet verloren voor de lokale bevolking omdat ze zelf de mineralen willen verzamelen. Hoewel dit hen weliswaar een bron van inkomsten verschaft, zijn hun herstelmethoden vaak gevaarlijk, en het dagelijks inademen van giftige dampen leidt ertoe dat mensen aan het begin van de 20 -er jaren aan kanker sterven.

Dit zou regeringen bang moeten maken om deze industrie binnen hun eigen grenzen te promoten wanneer ze hun nieuw gevonden rijkdommen beginnen te realiseren, maar net zoals elektronische reuzen zoals Samsung en Apple zich bewust moeten zijn van de arbeidsomstandigheden van hun leveranciers, moeten ook zij zich bewust zijn van hun eigen recyclingfabrieken en de gevaren ervan.

Over Matthew Glezos 133 Artikelen
Marthew is Canadees en heeft een Master in Bedrijfsmanagement. Hij heeft internationale ervaring in marketing en strategie, en sterke interesse in technologie en combineert die met de zakelijke kant.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*