De geit opnieuw uitgevonden

Van "de koe van de arme man naar de melkproducent van de 21ste eeuw"

Gepubliceerd in El Pais, 14 April 2018

Vorige week was ik in Brussel voor vergaderingen bij een agentschap van de Europese Commissie. Hoewel ik geen grote fan ben van vergaderingen, zijn deze altijd heel leuk vanwege de grote variëteit aan professionals die aanwezig zijn. En zo ontmoette ik een landbouwadviseur uit België die me opriep dat de afgelopen jaren het aantal melkgeiten enorm is toegenomen in Nederland en België. Ik was altijd een grote bewonderaar van geiten, en deze opmerking verraste me.

Je vraagt je waarschijnlijk nu af, wat is er zo geweldig aan geiten dat ik ze bewonder? Een kleine les. Er zijn al bijna 10.000 jaar geiten voor de productie ban melk, vlees, huid en mestproductie! Ze zijn ongelooflijk veerkrachtig en er zijn rassen die een breed scala aan temperaturen en hoogten kunnen weerstaan. Terwijl koeien moeilijk te vervoeren zijn, kunnen geiten, bij wijze van spreken,  achterop je fiets worden vervoerd. Bovendien produceren ze meer melk per kg lichaamsgewicht. En natuurlijk zijn ze aaibaarder dan een koe.

De vraag nu, waarom gingen veel boeren in het verleden over van de geit naar de koe over? Dit belangrijkste reden is dat de koe op grote schaal een beter rendement op de investering gaf en was dus een puur economische beslissing. Jammer, want geitenmelk bevat meer essentiële vetzuren en kleinere vetbolletjes waardoor het gezonder en gemakkelijker te verteren is dan koemelk. Ah, en laten we niet vergeten dat het minder lactose heeft, wat fijn is als je hiervoor allergisch bent. De consument heeft dit echter nog niet ontdekt en blijft bijkoemelk.

Volgens de FAO werd 83% van alle melk in 2016 geproduceerd door koeien, op de tweede plaats buffels met 14% en de geit is slechts 2% net voor schapen met 1%. Tegenwoordig, raakt de consument steeds meer geïnteresseerd in nieuwe, gezondere producten en kunnen er op moderne markten veel mogelijkheden zijn voor geitenmelk. In 2016 werd 25% van alle geitenmelk geproduceerd in India. Maar als je Nederland bekijkt, wat het centrum is van melkkoeien in de wereld, steeg de productie van geitenmelk met 70% in tien jaar tijd, kan er iets aan de hand zijn!

Dus, het schattige en nieuwsgierige dier ooit bekend als de koe van de arme man, zal misschien een revolutie veroorzaken en we zullen de referentie moeten veranderen in: “De geit, de koe van de 21ste eeuw!”

Over Arnold Hagens 96 Artikelen
Arnold Hagens is Econoom met een sterke interesse in technologie, marketing en coaching.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*