Het vergeten taboe om oud te worden

Gepubliceerd in El Pais, 31 Maart 2018

We vinden het niet leuk om gevraagd te worden hoe oud we zijn als het onze verjaardag is en het is een regel dat je nooit, ooit, een vrouw haar leeftijd zal vragen (tenzij ze jonger is dan 20). Het is vreemd, maar we willen niet worden herinnerd dat we elke dag ouder worden en op weg zijn naar het onvermijdelijke. Maar als we tegen onszelf liegen alsof we voor altijd jong zijn, dan kunnen we dan stevenen we af naar een economische ramp.

In de VS heeft 70% van de mensen minder dan 1000 USD bespaard en wanneer ze denken met pensioen te gaan, wordt het bijna onmogelijk om te overleven zonder enige hulp van de overheid. Een oplossing is om tot het einde te blijven werken, maar is dit mogelijk? De kosten van de gezondheidszorg nemen toe als ze ouder worden en onze lichamen zijn niet meer in staat om dezelfde fysieke activiteiten te doen. Bovendien willen we stoppen en genieten, rusten, reizen zonder enige economische beperking.

Zorg ik dat je bang wordt? Het is een beetje mijn doel. Maar maak je niet te veel zorgen. Hier zijn enkele dingen die je kunt doen.

Ten eerste, spaar geld. Het is moeilijk om te zeggen hoeveel precies, maar een eenvoudige vuistregel zegt dat je ongeveer 10-15% van je inkomen moet sparen om met pensioen te kunnen gaan. Dit is ongelooflijk moeilijk voor veel mensen en is de reden waarom de staat ons helpt en ons verplicht om wat geld opzij te zetten in pensioenprogramma’s. Maar niet in alle landen en niet altijd voldoende!

Ten tweede vergeten mensen dat hun huis of bedrijf vaak veel waarde heeft op het moment dat ze met pensioen gaan. Als je merkt dat je te weinig geld hebt, verkoop je huis, je bedrijf of wat antiek en geniet je van dat geld.

Sommige mensen zeggen gewoon dat hun kinderen voor hen zullen zorgen, maar is dit waar? Wonen ze in de buurt? Hebben ze genoeg inkomen? Ook waren families 50 jaar geleden groot, maar tegenwoordig hebben velen slechts twee kinderen en zal het voor hen moeilijker zijn om dit voor hun rekening te nemen. Dus neem het niet voor vanzelfsprekend dat uw kinderen voor uw hele pensioen kunnen zorgen. Het beste is om voorbereid te zijn en het onderwerp niet te ontwijken. Houd jezelf tenminste niet voor de gek dat je niet ouder wordt.

Francis Bacon, een Engelse wetenschapper en filosoof, zei eens: “Leeftijd lijkt het beste te zijn in vier dingen: oud hout is het beste om te verbranden, oude wijn om te drinken, oude vrienden om te vertrouwen en oude auteurs om te lezen.” Dus maak het maar op, maak een plan en blijf kalm, wetende dat je zonder zorgen ouder kunt worden!

Over Arnold Hagens 296 Artikelen
Arnold Hagens is Econoom met een sterke interesse in technologie, gezondheid en coaching.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*