Facebook is zelfs minder privé dan we dachten

Gepubliceerd in El Pais, 28 Maart 2018. 

Een van de grootste verhalen van de afgelopen week is dat Aleksandr Kogan op ongepaste wijze Facebookgegevens heeft gebruikt om Donald Trump tijdens zijn presidentiële campagne te helpen. Met behulp van online enquêtes kon hij niet alleen informatie verzamelen over miljoenen gebruikers, maar ook toegang krijgen tot privéberichten, informatie over vrienden en zelfs vrienden van vrienden. Dit heeft natuurlijk geleid tot wijdverspreide veroordeling, waarvan velen zeggen dat het tijd is om je Facebook-account op te zeggen (inclusief WhatsApp-oprichter Brian Acton die miljarden verdiende door WhatsApp aan Facebook te verkopen). Mark Zuckerberg heeft op zijn beurt gezegd dat het hem spijt dat het incident plaatsvond maar niet de verantwoordelijkheid nam, en de schuld op Kogan afschoof.

Kogan, die werkt aan de universiteit van Cambridge, zou beter moeten weten en zich moeten houden aan de strikte ethische code van de universiteit bij het verzamelen van gegevens van individuen en moet zeker worden veroordeeld voor zijn gedrag. Facebook kan er niet zonder berisping afkomen alleen omdat het de gegevens niet zelf heeft geëxtraheerd en gebruikt. Zuckerberg heeft een goudmijn aan gegevens gecreëerd die misbruikt zouden kunnen worden als ze in de verkeerde handen vallen en altijd iedereen die het platform proberen te misbruiken, een stap voor moeten zijn voor en als dat foutgaat, moeten ze erkennen dat ze gefaald hebben.

Dit incident heeft ook de discussie over het reguleren van Facebook en andere digitale bedrijven teruggebracht, iets wat de regering-Obama in 2011 voor het eerst probeerde en Zuckerberg heeft op zijn minst laten doorschemeren in zijn CNN-interview dat hij open stond voor dergelijke wetgeving. Als regeringen hun dreigementen opvolgen, zou het echter weinig doen om de status-quo te veranderen, vooral omdat Facebook al zeer strenge regels heeft voor diegenen die Facebook willen gebruiken voor gegevens. De handhaving van dit beleid staat zeker ter discussie. Nadat ze echter van dit misbruik door Kogan vernomen hadden, eisten ze om de informatie te verwijderen, maar verifieërden nooit of ze dat hadden gedaan en zoals de rapporten van de New York Times suggereerden dat ze nooit aan het verzoek van Facebook hadden voldaan.

Omdat Facebook zo groot is en vanwege de hoofdpijn die deze controverse heeft veroorzaakt, denk ik dat Facebook zijn regels waarschijnlijk strenger zal maken en de handhaving zal verhogen. Hoewel het teleurstellend is dat zij niet direct verantwoordelijkheid nemen voor deze schending, voor degenen die zich zorgen maken over het actief houden van hun Facebook-account, ik zou niet al te bezorgd zijn, als u daarentegen uw account wilt verwijderen als een soort van straf, dat is eenvoudigweg iets dat je zelf moet beslissen.

Over Matthew Glezos 420 Artikelen
Marthew is Canadees en heeft een Master in Bedrijfsmanagement. Hij heeft internationale ervaring in marketing en strategie, en sterke interesse in technologie en combineert die met de zakelijke kant.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*